Column: ”De Renkumse striptekening”

Woensdag 29 oktober vond er, zoals iedere maand, weer een raadsvergadering plaats in het gemeentehuis in Oosterbeek. Vanaf de tribune volgde ik deze weer trouw, samen met nog een handjevol mensen. Een vreemde raadsvergadering vond ik het. Met als grote onderwerpen de verordeningen Jeugdhulp en WMO op de agenda en het vertrekarrangement voor oudere ambtenaren.

fokke en sukke twitterconversatieVanaf het eerste agendapunt gingen sommige oppositiepartijen helemaal los. Niet per se verbaal, maar vooral ook op papier. Het ene na het andere amendement en de ene na de andere motie rolden uit de kopieermachine. Het ding staat nu nog af te koelen, net als de bode die zich helemaal rot moest rennen (waarvoor dank en hulde!). Het ene amendement kon op weinig steun rekenen, maar de andere kon er wel weer mee door volgens de wethouder, mits ‘bolletje 3’ geschrapt zou worden. Tja, dat verrekte ‘bolletje 3’ ook…

Minder gezellig werd het toen de twee kleinste oppositiepartijen vol op het orgel gingen. De ene na de andere persoonlijke aanval kwam uit het hoekje van de raadszaal. Tja, op die momenten vraag ik me af of ze er zitten vanwege de persoonlijke frustraties van de afgelopen jaren of omdat ze de inwoners van Renkum willen dienen. Het getuigt van weinig respect als je wethouders of raadsleden persoonlijk aanvalt. Het gaat wat ons betreft altijd om de inhoud, niet om de persoon.

” Vanaf de publieke tribune lagen wij dubbel van het lachen. ”

Leuk werd het toen Fokke & Sukke zich er mee gingen ‘bemoeien’ in de vorm van een striptekening die de bode moest afdrukken van de PvdA (nee, papierarm werken was er niet bij vanavond). De strip illustreerde hun idee over het vertrekarrangement. Toen ik hier een grap over maakte op Twitter en @CSciarone de makers van Fokke & Sukke (@fokkesukke) erbij betrok,  werd het pas echt leuk. Waren alle raadsleden maar zo scherp en fijnzinnig in hun uitlatingen als de makers van de strip op Twitter. Zowel de PvdA als @CSciarone werden verbaal verslagen. Vanaf de publieke tribune lagen wij dubbel van het lachen. Dank daarvoor! (zie afbeelding voor Twittergesprek)

Al deze dingen bij elkaar opgeteld maken dat het voelde alsof ik een avond in een stripverhaal was beland vol met ‘goede en slechteriken’ en met een slechte verhaallijn. Maar bovenal wel vermakelijk.

Matthijs Kleij

Secretaris GemeenteBelangen Renkum