Einde van hondenbelasting?

GemeenteBelangen (GB) wil dat het college onderzoekt op welke manier de hondenbelasting kan worden afgeschaft. GB diende met andere fracties een motie in om het afbouwen van deze belasting serieus op te pakken.

De hondenbelasting was ooit bedoeld voor het tegengaan van overlast van zwerfhonden en het terugdringen van hondsdolheid.

GB fractievoorzitter Daniëlle van Bentem: “Dit is een ouderwetse en niet eerlijke belasting. De oorspronkelijke doelstelling is niet meer aan de orde. Er wordt nu bij hondeneigenaren geld opgehaald dat voor het overgrote deel aan de algemene middelen wordt toegevoegd. Het is dus geen doelbelasting meer: de kosten van hondentoiletten, poepzakjes en het legen van de prullenbakken zijn heel veel lager dan het bedrag dat bij een deel van onze inwoners wordt opgehaald.”

GB pleit al langer voor afschaffing van de hondenbelasting. Vanuit de 2e kamer is inmiddels ook een motie aangenomen om landelijk deze belasting af te schaffen; Den Haag laat de keuze echter voorlopig bij de gemeenten zelf liggen.

Van Bentem: “We zijn als gemeente dus nu aan zet. Mooi dat de Renkumse raad wil kijken naar de impact van het afschaffen. Dit is een belasting die niet alleen oneerlijk is, maar ook voorbijgaat aan een belangrijk sociaal aspect.

Er wordt namelijk geen rekening gehouden met de financiële draagkracht van de hondenbezitter en de positieve bijdrage die het hebben van een hond heeft. Denk aan het plezier dat inwoners ervaren van hun hond, het gezelschap, het tegengaan van eenzaamheid. GB vindt bovendien dat het uitlaten van honden bijdraagt aan sociale contacten en er voor zorgt dat er dan letterlijk extra ogen en oren in de straten van onze dorpen zijn . Levendigheid in de straten is belangrijk; dat moeten we niet belasten met een verouderde en oneerlijke heffing.”

De motie is met ruime meerderheid aangenomen, alleen de fractie van D66 stemde tegen.