Yvonne Litjens verlaat fractie

Het bestuur en de fractieleden van GemeenteBelangen (GB) hebben ontsteld gereageerd op het plotselinge vertrek van raadslid Yvonne Litjens. Ze kondigde haar vertrek maandag 29 juli per email aan.

Vertrek raadslid stelt GB teleur

In dat bericht gaf Litjens aan niet in een ‘vrouwonvriendelijke omgeving’ te willen opereren. “Een beleving van een partijcultuur die door niemand binnen het bestuur en de fractie wordt herkend”, stelt bestuursvoorzitter Marie Anoinette van der Kracht. “Het is een hard maar ongegrond verwijt aan de partij en aan de mensen van GB, zeker omdat de gemelde klacht acuut en zorgvuldig door het bestuur is opgepakt en afgehandeld. Ook de wijze waarop ze haar vertrek aankondigt zonder ons persoonlijk te informeren, doet zeer. Dat is spijtig, omdat het uiteindelijk om miscommunicatie ging.”

Fors ongegrond verwijt

De GB fractie is diezelfde maandagavond samen met het bestuur bijeen geweest. De uitkomst van het gesprek is dat iedereen van GB zich realiseert dat dit het imago van de partij raakt. “De beschuldigingen zijn fors, maar ongegrond gebleken”, zegt fractievoorzitter Mireille Jansen. “Ik heb hierbij een heel professioneel bestuur gezien. Hen raakt dit ook. Het is natuurlijk altijd goed om te reflecteren en dat hebben we ook gelijk gedaan. Maar hierin slaan we niet door. We zijn een partij met gedreven raadsleden en een grote achterban. We gaan nu verder door goede politiek te bedrijven voor onze inwoners in onze dorpen. Natuurlijk zal even het tijd nodig hebben om het beeld van een onrustige partij weg te krijgen, maar dat gaat lukken.”  

Dagblad De Gelderlander publiceerde over het vertrek van Litjens de artikelen Raadslid stapt op, Incidenten bij GB staan los van elkaar en Vrouwonvriendelijk gedrag of misverstand?

GB bestuursvoorzitter Marie-Antoinette van de Kracht schreef over de kwestie de column Waan van de dag.