Samenstelling GB fractie

 

De fractie van GemeenteBelangen maakt bekend dat (demissionair) wethouder Hermine van den Berg afstand doet van haar zetel in de gemeenteraad.  Van den Berg vindt het niet zuiver om nu in de raad te gaan zitten.

‘Ik beschik over vertrouwelijke kennis vanuit mijn voorgaande rol als wethouder. Als ik dat concreet vertaal naar onderwerpen waar ik in de komende jaren terughoudend op zou moeten reageren om de integriteit van het bestuur geen geweld aan te doen, zou ik als raadslid dus voor een groot deel moeten zwijgen. En dat is niet in het belang van onze fractie en inwoners.’

Van den Berg heeft haar besluit inmiddels bekend gemaakt aan burgemeester Schaap. Een lastig besluit, maar wel in het belang van inwoners die rechthebben op vier GB raadsleden die zonder terughoudendheid kunnen optreden.

‘Daarom doe ik graag en met een gerust hart een stapje opzij. De fractie van GemeenteBelangen is sterk, breed georiënteerd en heeft een frisse kijk op de maatschappelijke uitdagingen waar Renkum voor staat. Door onze verkiezingswinst hebben wij bovendien een extra zetel. Ik maak mij geen zorgen, deze fractie is uitstekend in staat het duidelijke GB-geluid te blijven laten horen.’

 In de eerstvolgende raadsvergadering wordt Paul Janssen (Oosterbeek) geïnstalleerd als nieuw raadslid, naast de reeds geïnstalleerde GB-raadsleden Daniëlle van Bentem (Doorwerth), Oswald Velthuizen (Renkum) en Jan Streefkerk (Heelsum).

Na de verkiezingen heeft Constant Sciarone aangegeven meer afstand tot de politiek te nemen en af te zien van een rol als GB-commissielid. De fractie bestaat daarom verder uit de commissieleden Frank Huizinga (Oosterbeek) en Harm Giezen (Heelsum). Zij worden ook in de eerstvolgende raadsvergadering geïnstalleerd.

Fractievoorzitter Daniëlle van Bentem geeft aan dat deze, deels vernieuwde, sterke fractie de komende jaren echt lokale keuzes kan maken in het belang van inwoners.

‘Team GB blijft zich inzetten voor de inwoners, waarbij thema’s als leefbare dorpen, een gezonde financiële positie, duurzaamheid en zorg centraal staan. Dat gaan we zoals altijd op een heldere en realistische manier doen, ongeacht we een oppositie- of coalitiepartij zijn.’

 

Bijlage: Opzeggingsbrief Raadslid Hermine van den Berg