Lokale partijen GB en PRD gaan samen

Inwoners vertegenwoordigd in één grote Renkumse partij.

De twee lokale partijen GemeenteBelangen Renkum (GB) en de Partij Renkumse Dorpen (PRD) bundelen de krachten en gaan samen verder. De algemene ledenvergaderingen van beide partijen zijn hiermee deze week unaniem akkoord gegaan.

Dit betekent dat Renkum voor de komende verkiezingen één lokale partij heeft die zich onder de naam GemeenteBelangen Renkum richt op de inwoners van de zes dorpen. “We zijn en blijven samen de partij die kan zeggen: GemeenteBelangen, dé partij voor de Renkumse dorpen. Dit is tevens het motto van de verkiezingscampagne”, stelt GB fractievoorzitter Daniëlle van Bentem. Bij de afgelopen verkiezingen behaalde GemeenteBelangen vier zetels en de PRD drie zetels. Met het samengaan beschikt de partij straks over een ijzersterk team met een ruime vertegenwoordiging uit de zes dorpen. GemeenteBelangen bestaat in 2022 inmiddels 40 jaar, de PRD is opgericht in 2013.

Ambitie

Van Bentem is enthousiast over het samengaan: “We gaan met één lijst en één geluid naar buiten en daarmee vervullen we de wens van veel inwoners. Beide partijen zijn erg ambitieus om het lokale geluid te laten horen. En laten we eerlijk zijn: er is steeds meer behoefte aan plaatselijke herkenning. Met dit samengaan kunnen we de lijnen uitzetten, niet gehinderd door landelijke ideologieën of partijlijnen waar andere partijen wel mee te maken hebben. We barsten van de energie en we hebben er echt zin in. Dit is de beste manier om onze inwoners ijzersterk te vertegenwoordigen”.

Dat beaamt John Bartels, fractievoorzitter van de PRD: “Bij besluitvorming hoort het altijd te gaan of er een bijdrage wordt geleverd aan verbetering van de leefkwaliteit van de inwoner. Politiek bedrijven zie ik duidelijk als een middel, het is geen doel op zich. De gemeente hoort zich dienstbaar op te stellen: ze is er voor de inwoners en niet andersom. Raadsleden dienen over hun schaduw heen te kijken en voorstellen te beoordelen op hun inhoud. Het maakt niet uit van wie een goed idee komt. Wij willen graag met inwoners denken in kansen.”

Verantwoordelijkheid nemen

Dat de partijen dezelfde doelen voor ogen hebben blijkt ook uit het conceptpartijprogramma dat beide ledenvergaderingen inmiddels hebben omarmd. De wijze waarop hier uitvoering aan wordt gegeven gebeurt op een betrokken, actieve en realistische wijze. Het nemen van verantwoordelijkheid, het luisteren naar inwoners en keuzes maken door een lokale bril staan buiten kijf.

Van Bentem: “Het proces om te komen tot dit samengaan is uiteraard zorgvuldig verlopen, maar kwam eigenlijk heel snel tot stand. De neuzen staan dezelfde richting op en als iedereen dit graag wil, dan maken we het niet ingewikkelder dan het is. We willen graag de grootste partij worden en zullen dat ook uitstralen. Samen zijn we sterker.”

Bartels: “Volgens de landelijke trend groeien lokale partijen. Ik verwacht dat één lokale partij in onze gemeente door inwoners wordt gewaardeerd en dat dit uiteindelijk meer stemmen, dus zetels zal opleveren dan bij het voortzetten van twee afzonderlijke lokale partijen. In 2018 werden – bij de collegevorming – de beide lokale partijen als winnaars buiten de boot gehouden. Dat mag na de verkiezingen in 2022 niet gebeuren.”

Afgesproken is dat het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst in januari worden gepresenteerd onder het motto: GemeenteBelangen, dé partij voor Renkumse dorpen. Al tijdens de raadsvergadering van januari 2022 zal het nieuwe team in de raad samen één fractie vormen met zes zetels. De voorzitter van de raad is hiervan inmiddels persoonlijk door de huidige fractievoorzitters Daniëlle van Bentem (GB) en John Bartels (PRD) op de hoogte gesteld.

John Bartels en Daniëlle van Bentem. Foto: Gert Budding