Koelewijn stapt uit fractie

Raadslid Jan Koelewijn verlaat fractie en neemt GB-zetel mee

Met spijt en ongenoegen heeft het bestuur en fractie van GB kennis genomen van het besluit van raadslid Jan Koelewijn om per direct de fractie te verlaten. Hij overweegt zich aan te sluiten bij Fractie John Bartels. Dit betekent dat hij de zetel van GemeenteBelangen meeneemt. 

Koelewijn voelt zich volgens eigen zeggen steeds minder thuis bij de GB fractie. De afhandeling van het vertrek van raadslid Litjens speelt daarbij een rol. En er is verschil van inzicht over de manier waarop GB zich hard maakt voor het behoud van een zelfstandig Renkum. Koelewijn stelt dat hij geen gehoor vindt voor zijn opvattingen.

“Het echte gesprek over de kwesties die Koelewijn noemt is echter niet voldoende door hem gevoerd”, zegt fractievoorzitter Annemiek Nijeboer. “Het is bijzonder teleurstellend dat Koelewijn op deze plotse wijze uit de fractie stapt. Nota bene na de debatten van deze week waar vertrouwen en samenwerking in de raad centraal stond, moeten we nu een vertrouwensbreuk incasseren. En dat doet pijn. Wij gaan verder zonder Koelewijn; dat is niet onze keuze. Spijtig dat hij voor zichzelf geen plek meer ziet in onze fractie. Je kunt dan de zetel netjes teruggeven aan de partij, of je neemt de zetel mee. Koelewijn heeft voor dat laatste gekozen. Juridisch gezien is dat zijn goed recht, chique vinden we het niet.”

Koelewijn is in september 2023 in de raad gekomen als vervanger van een terugtredend raadslid. Hij stond op plek 11 van de kieslijst van GB en behaalde 131 stemmen bij de verkiezingen van 2022.

GB staat voor inwoners

Nijeboer: “GemeenteBelangen was er in 2022 trots op met 1 lokale lijst op te komen voor de belangen van onze inwoners. Het is ons niet gelukt de boel bij elkaar te houden. Daar balen we stevig van.

GB blijft ook nu doen wat we altijd hebben gedaan: als lokale partij opkomen voor de belangen van inwoners. Samen met mijn collega-raadsleden Paul Janssen, Frank Huizinga en diens vervanger Arthur van Hees, gaan we daarmee door, gesteund door onze commissieleden Chretien Mali en Jan-Willem van der Straaten en de fractievolgers. Met drie zetels kan dat ook en we blijven het college steunen. Wij zetten onze schouders onder het reeds gestarte proces om via een informateur het college te versterken na het aangekondigde vertrek van wethouder Mulder.”