Kritisch op gemeentelijke uitgaven in tijden van miljoenenbezuinigingen

Airbornemuseum en De Naald in Oosterbeek

In september wordt bij het Airborne Museum in Oosterbeek een replica van een Horsa zweefvliegtuig tentoongesteld. Gedurende drie weken staat deze ‘glider’ op het grasveld van de Naald, in het kader van de 75e herdenking van de Slag om Arnhem. In de raad van juni heeft GemeenteBelangen vragen gesteld over de kosten die dit mooie initiatief met zich meebrengt. Zo kunnen de bewakingskosten oplopen tot tienduizenden euro’s. Onze gemeente zit in financieel zwaar weer en elke euro telt mee in de aankomende miljoenenbezuinigingen. Daarom wilde GB weten of kan worden afgezien van de Horsa als de bijkomende kosten buitensporig hoog zijn.

Het college heeft aangegeven bezig te zijn met een aantal subsidieaanvragen om de beveiligingskosten te dekken. Ook werd duidelijk dat het college de zorgen van GB over de mogelijke hoge kosten begrijpt en deelt. De burgemeester heeft toegezegd met de raad in gesprek te gaan als de kosten de pan uitrijzen. Omdat de eerstvolgende vergadering pas eind september is heeft de GB fractie op 14 juli nog een aantal schriftelijke vervolgvragen gesteld aan het college. Zodat al op een eerder moment inzicht komt in de gehele kostenraming, de hoogte van de aangevraagde subsidies en het maximale bedrag dat het college wil besteden aan de Horsa.

GB onderschrijft dat het zweefvliegtuig een zeer speciale activiteit voor onze gemeente is en waardevol voor de Airborneherdenkingen. Tegelijkertijd moeten we ook kritisch durven zijn op het maken van hoge kosten in tijden dat structurele bezuinigingen op voorzieningen in de dorpen onvermijdelijk zijn.

Zie ook: Blanco cheque van het Renkums college is onverantwoord