Foutieve WOZ belastingaanslagen verstuurd

GB wil een goede én betaalbare dienstverlening voor inwoners. Bij het innen van de WOZ belasting zijn dit jaar aanslagen verstuurd waarbij een verkeerd bankrekeningnummer is vermeld. Hierover heeft onze fractie vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Inzicht in fouten is immers de start van verbeteringen. De beantwoording door het college was aanleiding voor dagblad De Gelderlander om er een artikel aan te wijden.


De Gelderlander 20 april 2019

Foutje, bedankt: Renkum verzendt 15.827 aanslagen met fout rekeningnummer voor de belasting

RENKUM – De gemeente Renkum heeft burgers en ondernemers per abuis  15.827 belastingaanslagen verstuurd waarop een verkeerd rekeningnummer is vermeld voor de betalingen. De aanslagbiljetten en WOZ-beschikking werden verstuurd door De Connectie, de grootschalige uitvoeringsorganisatie voor de gemeente Arnhem, Rheden en Renkum.

De fractie GemeenteBelangen heeft burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd over de kwestie. Volgens het college valt de schade mee. Het foutieve rekeningnummer is een niet bestaand nummer dat de bank niet accepteert. Degene die geld wil overmaken krijgt daarover van de bank een melding.

De mensen die jaarlijks gebruik maken van automatische incasso hebben niets van de fout gemerkt. De gemeente Renkum heeft de resterende groep via De Connectie in kennis gesteld van de fout en het juiste nummer doorgegeven. Het gaat daarbij om 6.157 brieven.

‘Kinderziektes’

Volgens B&W heeft de gemeente Renkum voor het verzenden van de brieven ‘geen aanvullende factuur ontvangen van De Connectie.” De aanslag opstellen was voor 2019 wel extra ingewikkeld. De ‘programmatuur’ voor de verwerking van de gegevens van het Kadaster voor de WOZ-beschikking vertoonde ‘kinderziektes’. Dit omdat het Kadaster alles aanleverde. Dit alles zorgde voor ‘extra werkdruk bij gemeenten”, aldus B&W.

Raadslid Paul Janssen van GemeenteBelangen vraagt zich af of Renkum aan het eind van dit jaar voor alle strubbelingen alsnog een gepeperde rekening gepresenteerd krijgt. ,,Wij vinden dat de gemeente de basis op orde moet hebben. De dienstverlening aan de burgers gaat voor. Daarna kun je het hebben over je ambities.” Janssen ziet met argusogen aan hoeveel geld De Connectie opslokt. Hij wijst erop dat schaalvergroting in het gemeentebestuur, die bedoeld is om kosten te besparen, te vaak verkeerd uitpakt. Renkum zit in de financiële problemen. De raad is gevraagd om op zoek te gaan naar 5 miljoen euro aan besparingen.