‘Transparante houding nodig’

Praten inwoners alleen mee voor de vorm?

Artikel in ‘Hoog en Laag’ van 24 april 2019

RENKUM Een betrouwbare gemeente die de dorpen betrekt bij nieuwe ontwikkelingen. GemeenteBelangen wil kennis van inwoners écht inzetten voor een gezamenlijk en sterk resultaat.

Raadslid Jan Streefkerk: “De kracht van inwoners hebben we nodig, zeker in deze periode dat Renkum in financieel zwaar weer zit. GB maakt zich hard om mét elkaar onze dorpen leefbaar en zelfstandig te houden. Daarbij is geld, of het tekort aan geld, niet altijd het belangrijkste. Het gaat ook om de kwaliteit van de besluiten.”

Dat klinkt tegenstrijdig; leg eens uit?

“Voor inwoners is de leefbaarheid van hun directe omgeving belangrijk. Daar hoort een lokale overheid bij die voorspelbaar is en geen valse verwachtingen schept. Onze gemeente moet daarom serieus met inwonersparticipatie aan de slag. Voor ‘de bühne’ informatieavonden organiseren past daar niet bij.”

Commissielid Harm Giezen vult aan: “Onze fractie is veel in gesprek met inwoners. Regelmatig geven inwoners aan dat hun inbreng nauwelijks wordt verwerkt in plannen. Natuurlijk weeg je alle belangen tegen elkaar af, vóór je een keuze maakt. Zowel over het proces als over de inhoud van plannen is regelmatig verschil van inzicht tussen gemeente en inwoners.”

Voelen inwoners zich wel gehoord?

Giezen: “Nee dus. Onze fractie ziet helaas dat de verwachting van inwoners niet strookt met de manier waarop dit college optreedt. Een voorbeeld: het beoogde bouwplan voor het Moviera terrein in Oosterbeek kan niet rekenen op draagvlak van de omwonenden. Vreemd genoeg is de verantwoordelijk wethouder van mening dat er wél steun voor het plan is. Omwonenden voelen zich om de tuin geleid.”

Commissielid Frank Huizinga: “Deze coalitie wil dicht bij de inwoners staan. We zien er weinig van terug. Veel discussies vinden plaats binnen de muren van het gemeentehuis met haar eigen politieke cultuur. Het gaat zoals het altijd is gegaan. Het is absurd hoe dit college omgaat met projecten die juist een kans zijn voor onze gemeente. Het voorbeeld van het Moviera-terrein laat zien dat er hals over kop wordt gehandeld, zonder creativiteit. Neem de plannen voor een tunnel onder het spoor in Wolfheze; hoe kan het dat ook dáár inwoners aangeven zich niet serieus gehoord voelen?”

Verwachtingen

“Het is ingewikkeld om belangen in balans te brengen en een goed keuze te maken. Een open en transparante houding helpt dan. Onduidelijk gedoe moeten we niet willen, daar verliezen we geloofwaardigheid mee”, stelt Streefkerk. “Het gaat over transparantie en heldere verwachtingen. Geef wettelijke regels aan en benoem reële budgetten. Verkeerde verwachtingen naar inwoners én naar de politiek moeten we vermijden, hier hebben we echt nog een flinke les in te leren met elkaar. Is dat makkelijk? Nee, maar GemeenteBelangen blijft wel de vinger op de zere plek leggen, in het belang van inwoners.”