Bent u betrokken bij ‘uw’ buurt en hoe kan de buurt sterker en prettiger worden? Hoe veilig voelt u zich in onze gemeente, in uw dorp, buurt en straat? Hoe ervaart u de verkeersveiligheid?
En hoe kijkt u tegen sociale veiligheid aan, hoe goed kent u uw buurtgenoten en hoe waardevol zijn activiteiten met uw straatgenoten? Werkt een WhatsApp groep echt tegen inbraken, wat zijn de ervaringen en tips? Wat kan er beter en wat kan er allemaal georganiseerd worden? Welke rol ziet u daarin voor de lokale politiek?
Al deze vragen komen zeker langs in ons GB Dorpscafé op vrijdagavond 20 mei. In ontmoetingscentrum de Kreek – Weverstraat 24 Oosterbeek- gaat GemeenteBelangen het gesprek aan rondom het thema ‘Betrokken Buurten’.
Vijf stamgasten en de dorpsdichter
Om het gesprek op gang te helpen nodigen we stamgasten uit. De stamgasten zullen hun verhalen en ervaringen met ons delen. Op die manier wisselen we ideeën uit en hopen we nieuwe mogelijkheden te ontdekken om aan prettige en veilige buurten te werken.
Speciale stamgast is dorpsdichter Bianca Hendriks; zij zal op haar eigen( )wijze manier de stamgasten aankondigen én de avond al dichtend samenvatten.
Uit Oosterbeek komt Rizgar Parlak zijn ervaringen delen als wijkregisseur in Ede. Hij is de schakel tussen inwoners, gemeente en organisaties. Met de uitgesproken meningen van deze stamgast over het steunen van initiatieven van betrokken inwoners kunnen onze dorpen en buurten zeker hun voordeel doen.
In Doorwerth is in februari een WhatsApp groep gestart als buurtpreventie. Twee initiatiefnemers – Hillegien en Kathy- vertellen hoe dat is verlopen en wat de waarde van goede contacten in de buurt is.
Uit het 100-jarige Heveadorp komt de volgende stamgast, Dick van den Berg. Hij vertelt over jubileumactiviteiten en over het bereiken en betrekken van inwoners in dit bijzondere dorp. En over verwachtingen die je als organisator en als buurtbewoner hebt.
Ook de inzet van werkgroepen met een concreet doel komen aan bod; Minke Pieters vertelt over het project ‘Heveabier’.
Stamgast Davida de Hond is betrokken bij het project ‘Samen Scheppen-Groen Verbindt’; ontwikkel een tuin bij een woonzorgcentrum in Oosterbeek en stimuleer ontmoetingen met verschillende groepen. Klinkt goed, maar hoe financier je een dergelijk project en welke kansen zijn er bijvoorbeeld met de Kunstroute? Hoe werk je met verschillende belanghebbenden aan eenzelfde doel: verbinden van actief aan kwetsbaar in de buurt door actief met groen bezig te zijn? Allemaal vragen waar u vrijdag 20 mei over kunt meepraten in ons Dorpscafé.
Luister, denk én praat mee
Ter voorbereiding op dit Dorpscafé zijn we met inwoners in Renkum op 16 april actief het gesprek aangegaan met ‘Dorpspraat op straat’ en op 7 mei tijdens Piazza del Giro. Zodat we ook echt úw inbreng een plaats kunnen geven bij de gesprekken in het Dorpscafé en met de stamgasten van gedachten kunnen wisselen over zaken die u aanspreken.
Achtergrond van GB Dorpscafé
GemeenteBelangen vindt het belangrijk om te weten hoe de inwoners van onze zes dorpen over verschillende thema’s denken. Daarom werken wij doorlopend aan onze zichtbaarheid in de gemeente. Wij staan dus ook buiten verkiezingstijd midden in de Renkumse samenleving onder andere met het GB Dorpscafé waar de inwoner centraal staat.
In steeds een ander dorp richten we een ontmoetingsplek in die laagdrempelig is en toegankelijk voor alle inwoners. Een plek om elkaar vrijblijvend te ontmoeten en waar we aan de hand van een thema met elkaar van gedachten kunnen wisselen. In een ontspannen sfeer en onder het genot van een hapje en een drankje.
Het GB Dorpscafé is nadrukkelijk niet een lezing in een zaal met toehoorders, maar juist een levendig gesprek in de gezellige sfeer van een café met dorpspraat die er toe doet.