Wandelen voor de vrijheid

airbornewandeltocht_2015De 69e Airborne Wandeltocht zit er weer op; zo’n dertigduizend mensen wandelden door onze dorpen en herdachten daarmee de offers die ruim zeventig jaar geleden zijn gebracht om onze vrijheid te herwinnen. In de miezerregen zag ik de enorme stoet over de Utrechtseweg lopen en er kwam een ander beeld op in mijn hoofd. Een beeld dat me bij bleef, gedurende de vijfentwintig kilometer die ik toen nog voor de boeg had en ook  in de dagen erna…

Ik zag steeds weer een eindeloze stoet vluchtelingen voor me, lopend over Hongaarse snelwegen of langs Oostenrijkse spoorlijnen. Ook zij wandelen: mannen, vrouwen, kinderen, hele of verscheurde  gezinnen. Het verschil is dat zij op de vlucht zijn, en wandelen naar een onbekende plek waar het veilig is. Ze wandelen letterlijk hun vrijheid tegemoet. Althans, dat hopen ze.

Hoop

September is voor ons een bijzondere maand waarin we stilstaan bij de Slag om Arnhem, die uiteindelijk toch tot onze vrijheid heeft geleid. We herdenken op veel verschillende plekken en met uiteenlopende evenementen, klein of groot. Zelf ervaar ik daarbij een verbondenheid onder de inwoners, veteranen en hun families. Kunnen we deze momenten ook gebruiken om met elkaar over de vluchtelingen te praten? Er zijn zoveel overeenkomsten dat het bijna raar is als er niet over wordt gesproken.

In de media buitelen voor- en tegenstanders over elkaar als het gaat over de vraag óf en hoe vluchtelingen opgevangen moeten worden.  Laten we die emotie en energie gebruiken om actief mee te denken over de mogelijkheden die er zijn voor vluchtelingen in ónze dorpen. Zodat onze gemeente een, ook door inwoners gedragen, aanbod kan doen aan het COA, hoe klein of groot dat aanbod dan ook is.

De gesprekken zullen pittig zijn, pijnlijk pittig misschien wel. Hoe mooi zou het zijn om daarbij steeds in gedachten te houden dat wij pas volgend jaar weer een vrijheidstocht wandelen, en de vluchtelingen nu nog steeds aan het ‘wandelen’ zijn. Stap voor stap op weg naar de vrijheid. Althans, dat hopen ze. Die hoop mogen wij ze toch niet ontnemen?

Paul Janssen

Bestuursvoorzitter GemeenteBelangen Renkum