“Inwonersparticipatie werkt”

Team GB is trots

Artikel in ‘Hoog en Laag’ 6 maart 2019

RENKUM Ook in de gemeentelijke politiek is de kloof tussen de politici en de inwoners vaak onnodig groot. Het verkleinen van die afstand is vaak relatief simpel op te lossen door inwonersinitiatieven aan te moedigen en te ondersteunen. Vanuit die filosofie werden ook de Koningsspelen in Renkum nieuw leven ingeblazen.

In 2013, op 26 april, werden de Koningsspelen landelijk en groots geïntroduceerd. Het was een initiatief van oud-tennisser Richard Krajicek, samen met leden van zijn foundation en de steun van de Johan Cruijff-Foundation, waarbij gezond eten en actief bewegen centraal stonden. Ook ‘Renkum’ deed mee. Maar zo spontaan als het initiatief ontstond, verdween het ook weer van de kalender.

Verbindend initiatief

Tot 2017. ,,Toen besloten Daniëlle van Bentem en ik de draad weer op te pakken”, legt Oswald Velthuizen, raadslid van GemeenteBelangen, uit. ,,Eigenlijk was het mijn dochter Suze die mij aan het denken zette.Telkens als de Koningsspelen op televisie waren kreeg ik de vraag, waarom dat bij haar op school niet werd georganiseerd.

Vervolgens hebben we Hans Kap van het Sport en Beweegteam Renkum benaderd en is het balletje gaan rollen. Dat werd de opmaat voor de Renkumse Koningsspelen. Hans en zijn team Tim en Tanja zijn enthousiast met ons mee gaan denken. Dat was een welkome versterking voor ons.” Daarnaast hebben Yvette Zuidwijk en Patricia van Drempt als enthousiaste ouders en inwoners zich ook aangemeld, om dit jaar mee te organiseren.

In de vorm van een 7-koppige projectgroep is er een stevige basis gelegd voor de organisatie en inmiddels steunt ook de gemeente waar nodig. Het initiatief werkte ook nog eens verbindend. ,,Richting scholen, ondernemers en inwoners. Was het in de beginfase zo, dat er voornamelijk scholen uit Renkum en Heelsum deelnamen, anno 2019 doen bijna alle scholen uit de gemeente enthousiast mee.

Koningsspelen Nederland

Het enthousiasme werkt aanstekelijk. Je moet die kinderen natuurlijk ook wat kunnen bieden. Daar hangt een financieel plaatje aan, maar in tegenstelling tot wat bij het werven van sponsoren gebruikelijk is, vragen wij bij niemand om geld. Wij vragen om attributen en om voorzieningen die de dag tot een succes kunnen maken. We hebben daar heel veel partijen in meegekregen. Dat unieke ‘Renkumse’ concept is opgevallen en we zijn benaderd door Koningsspelen Nederland. Daniëlle en ik hebben ons concept toegelicht en is hiermee blijkbaar een voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland geworden.”

MFC Doelum

En omdat de 2019-versie dit jaar op 12 april plaats gaat vinden en met de gedachte dat de allereerste versie van 2013 te kampen had met slechte weersomstandigheden, is er nu gekozen om het gebeuren te verplaatsen naar MFC Doelum in plaats van Sportpark Wilhelmina in Heelsum.

,,Doelum stelt de accommodatie belangeloos voor ons ter beschikking en dat doet Optisport voor ons met het zwembad”, vult van Bentem aan. ,,Dit alles is dan ook het bewijs, dat inwonerinitiatieven, waar zoveel over wordt gesproken binnen de lokale politiek daadwerkelijk werkt. Er komt een ochtendvullend programma, met weer de stormbaan als enorme uitdaging. We kijken er naar uit alle kinderen weer te mogen ontvangen en hun een geweldige Koningsspelen te bezorgen!”