GB Dorpscafé: alarmbellen op woningmarkt, wat is de Renkumse realiteit?

De alarmbellen op de huizenmarkt rinkelen elke dag in de media. Het tekort aan passende en betaalbare woningen in Nederland is enorm. Tot 2040 moeten er zo’n 55.000 woningen worden gebouwd in de regio Arnhem-Nijmegen. Dit staat in de Woondeal, die ondertekend is door achttien gemeenten. Voor Renkum betekent dit de realisatie van 950 woningen.

Wat betekent deze wooncrisis voor onze inwoners; welke kansen zijn er in Renkum? Hoe worden papieren plannen omgezet naar bouwen en welke invloed heeft de lokale politiek om nieuwe woningen te realiseren? Over dit onderwerp organiseert GemeenteBelangen op vrijdag 12 april een Dorpscafé in de bar van Doelum, Renkum.

Fractievoorzitter Annemiek Nijeboer: “Met dit Dorpscafé willen we in begrijpelijke taal helder maken waar inwoners, projectontwikkelaars en de gemeente mee te maken hebben voordat een eerste steen is gemetseld. Er liggen veel plannen en ambities voor nieuwe woningen in onze dorpen, maar wanneer kunnen we er ook echt in gaan wonen? Hoe kijken makelaars en woningcorporatie Vivare naar de lokale vraag en het beperkte aanbod? Welke invloed heeft de politiek: aan welke lokale knoppen kan je wél draaien en welk doel bereik je daarmee? Met antwoorden op al deze vragen wil GB scherp krijgen wat de gevolgen zijn van de keuzes die we nu maken rondom bouwen en wonen. Het wordt een inspirerende avond waarbij politieke kleur geen rol speelt.”

Kennis en ervaring uit dorpen gebruiken

Met GB Dorpscafé gaat GemeenteBelangen informeel het gesprek aan met inwoners aan. Daarbij wordt kennis en ervaring vanuit de dorpen ingezet zodat inwoners en politiek elkaar versterken. Om het gesprek op gang te helpen delen ervaringsdeskundigen in het Dorpscafé hun verhalen en kennis.

De lokale trends worden besproken door de lokale makelaar Coen Sonneveld en strategisch adviseur Koen van der Most van de Renkumse woningcorporatie Vivare; sluit het aanbod van koop- en huurwoningen aan op de vraag? De kansen én beperkingen van kleine en grote bouwplannen worden toegelicht door projectontwikkelaar Ruud Hendriks van V85. Wethouder Daniëlle van Bentem geeft inzicht in de actuele stand van zaken: welke concrete plannen zijn er en welke verwachtingen mogen inwoners daarvan hebben?

GB nodigt inwoners uit om vrijdag 12 april hun stem te laten horen en mee te komen praten in de bar van Doelum te Renkum. Vanaf 19.30 uur gaat GB Dorpscafé open. Het thema wordt besproken van 20.00 tot 21.00 uur. Er wordt gezorgd voor een drankje en bitterballen. Via de site www.gbrenkum.nl is dit initiatief ook te volgen. Toegang tot het Dorpscafé is gratis.

Actuele informatie via GB Dorpscafé.