Rijn en Veluwe, 29 mei 2018 – Hermine van den Berg was graag nog een periode doorgegaan als wethouder
Na vier jaar wethouderschap zit het er deze week op voor Hermine van den Berg. Ze was nog graag vier jaar doorgegaan als wethouder, maar GemeenteBelangen viel buiten de coalitie-boot. Ze stond op de derde plaats op de lijst tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen en zou, aangezien haar partij vier zetels heeft behaald, deel kunnen nemen aan die raad. Maar na lang wikken en wegen ziet ze daar vanaf. En dus ligt de toekomst voor haar helemaal open.
Als voorzitter van de Raad voor Chronisch Zieken en Gehandicapten kwam in ze voor het eerst serieus in aanraking met de politiek. “In 2007 heb ik samen met de voorzitter van de Seniorenraad in Renkum voor een WMO Adviesraad gezorgd. Ik werd ook lid van die adviesraad. Op dat moment werkte ik niet. Ik had te maken met zieke kinderen en moest voor mijn eigen gezin zorgen. Als lid van de adviesraad kreeg ik vaak te op mijn reacties te horen ‘maar dat is politiek’. Toen dacht ik; misschien moest ik maar eens politiek actief gaan worden.”
In haar jonge jaren van Hermine lid geweest van de JOVD, maar daar kwam ze in 2009 niet terecht. “Ik zocht een partij waarbij ik me thuis voelde, dat was direct GemeenteBelangen.” Ze werd niet meteen met veel enthousiasme ontvangen. “Later kwam ik erachter dat de toenmalige fractievoorzitter voornemens was te stoppen. Ik werd gevraagd of ik beschikbaar was en interesse had om hem op te volgen. Eigenlijk heb ik toen, samen met anderen, de partij weer op moeten bouwen.”
Dat resulteerde in twee zetels (winst van één) bij de verkiezingen in 2010 en ook in 2014 wist de partij te groeien. “Het was het moment dat de decentralisatie van de zorg dichterbij kwam en onze coalitiepartners (D66, VVD en GroenLinks) zagen mij wel zitten als wethouder op dit onderwerp.” En dus nam in 2014, voor het eerst in 35 jaar, GemeenteBelangen deel aan een coalitie en werd Hermine wethouder.
“Het was wel even wennen”, zegt ze. “Een wethouder is een bestuurder en dat is wat mij betreft niet politiek. Ik heb meteen het kerntraject wethouder van Prodemos gedaan en heb onlangs nog een opleiding Politiek Bestuursmanagement aan de Universiteit van Tilburg afgerond. Ik geloof in leren en bijleren. Het gaf mij, als lid van een lokale partij, zonder het partij apparaat van een landelijke partij ook de mogelijkheid contacten te leggen met wethouders uit andere dorpen en steden.”
Haar belangrijkste dossier werd de transitie die plaats vond en vindt in de zorg. Veel taken werden vanuit de landelijke overheid overgedragen naar de gemeenten. “Ik zag het echt als een kans. Het is zo’n belangrijk onderwerp voor heel veel mensen. En het is nog niet af. We zijn eigenlijk pas halverwege. Toch is er al veel geslaagd. Heel veel mensen hebben hier heel hard aan gewerkt, want zo’n grote operatie als deze, dat doe je natuurlijk niet alleen. Je doet het samen. Iedereen waarmee ik heb gewerkt, ben ik daar dankbaar voor.”
Veel problemen waren er de afgelopen jaren niet in de coalitie. “Zelf heb ik mij met hart en ziel ingezet”, aldus Hermine. “Wat ik soms wel lastig vond is dat je vaak door hele processen heen moet. Zelf hou ik van doorpakken, dus ik heb weleens oefeningen in geduld moeten hebben, maar zoiets loutert je ook.”
De afgelopen vier jaar kreeg de wethouder één keer een motie van afkeuring aan haar broek hangen, maar daar kijkt ze niet met wrok op terug. “Tja, dat soort dingen gebeuren. Soms moet je ergens voor gaan staan en door de zure appel heen bijten, maar uiteindelijk zie je dan wel wat voor goeds het heeft opgeleverd.”
Trots
Ze is trots op het product Ondersteuning Thuis, dat landelijk vernieuwend is en nu wordt verder gebracht naar andere gemeentes in Nederland. “Dat was een stuk vernieuwing dat echt nodig was en ik ben blij dat het gelukt is om betrokken partijen hiervan te overtuigen.” Daarnaast zijn de website Sterk Renkum, met de interactieve sociale kaart en de Handreiking Levensloop Begeleiding voor mensen met autisme voorbeelden van successen waar Hermine trots op is.
Na de verkiezingen van dit jaar groeide GemeenteBelangen verder naar vier zetels. “Het lag in de lijn dat we met deze coalitie verder zouden gaan. Maar GemeenteBelangen is ingeruild voor de PvdA. Ik hoorde het zo rond Pasen. Natuurlijk was ik teleurgesteld en ook wel een beetje boos. Ik denk niet dat de kiezer gevraagd heeft om deze nieuwe coalitie, maar aan de andere kant; dat is democratie. Elke coalitie die meer dan de helft van de zetels heeft, is een meerderheid. En het werk gaat ook gewoon door, tot de laatste dag.”
Ondanks een hoge plek op de verkiezingslijst van GemeenteBelangen heeft ze ervoor gekozen geen zitting te nemen in de raad. “Mijn ambitie was om door te gaan als wethouder”, vertelt Hermine. “Dat hebben we ook altijd duidelijk gemaakt. Ik vond het uiteindelijk niet kies om de gemeenteraad in te gaan. Als wethouder weet je van sommige onderwerpen zoveel af, dan was het niet integer om daar dan iets van te vinden in de gemeenteraad en dus zou dus ik minstens anderhalf jaar lang mijn mond moeten houden. Dat zag ik niet zitten. Kiezers hebben op ons gestemd om iets voor elkaar te krijgen. En dus besloot ik ruimte te maken voor een ander. Dat vind ik het meest zuiver.”
Vertrek
Daarom vertrekt ze deze donderdag uit de Renkumse politiek. Definitief? Niemand die het weet. “Ik gooi de deur niet dicht”, aldus Hermine. “Ik ben natuurlijk altijd beschikbaar voor mijn partij als ze advies nodig hebben. En wie weet, misschien word ik ooit wel commissielid of iets anders. Ik sluit niks uit.”
Doordat ze vol is gegaan voor een tweede termijn als wethouder en daar ook wel een beetje op had gerekend, is ze nog niet bezig geweest met de vraag wat ze gaat doen als ze de politiek zou verlaten. “Ik weet het echt nog niet. Het ligt niet in mijn aard om thuis op de bank te gaan zitten.”
Bron: https://www.rijnenveluwe.nl/nieuws/algemeen/439109/-besturen-is-niet-voor-watjes-