Verkiezingsprogramma 2022-2026
Wij zijn de enige échte lokale politieke partij en bij ons staan de inwoners van de zes dorpen in onze gemeente op nummer 1. De keuzes die wij maken zijn altijd in het belang van de inwoners. Wij kijken dus met een lokale bril.
Dat is een belangrijk verschil met de andere politieke partijen in Renkum, die rekening moeten houden met landelijke standpunten. Wij zijn onafhankelijk, realistisch en weten de kern(en) te raken.
Wij vinden: waar je woont, moet het goed zijn.
Om dat te bereiken bundelen we de krachten, want samen zijn we sterk. Hoe we dat doen? Door lokaal te doen wat lokaal kan en te kiezen voor een praktische aanpak van de problemen. Gedreven, betrokken en dichtbij. Want onze leden staan midden in de samenleving en weten wat er leeft.
Ons uitgangspunt? Iedereen telt mee in de Renkumse dorpen. GemeenteBelangen behartigt immers hun belangen. Daarom staan de komende vier jaar onze voelsprieten uit en doen we lokaal wat lokaal kan. Door hard te werken, eerlijk en zonder poespas. Daarmee is GemeenteBelangen al 40 jaar het vertrouwen waard.
Download het GB verkiezingsprogramma #SamenSterk via deze link of lees het hieronder:Lees ons verkiezingsprogramma #SamenSterk door te klikken op de blauwe linkjes.
GB is als lokale partij gericht op het behoud van het eigen karakter van de gemeente. We worden niet beïnvloed door landelijke partijstandpunten. We zijn een puur lokale partij waarbij de inwoners centraal worden gesteld. GB is diep geworteld in de plaatselijke samenleving. We hebben hart voor lokale belangen.
Wij zien onze partij niet als een doel op zich, maar een middel om in gezamenlijkheid tot waardevolle resultaten voor onze dorpen met hun inwoners te komen.
Mensen zijn niet gelijk, wel gelijkwaardig. Mensen verschillen in gaven en talenten. Wij vinden het daarom belangrijk dat mensen zich maatschappelijk kunnen ontplooien. GB wil dat stimuleren, ongeacht de positie waarin inwoners verkeren. Daarom hechten we er waarde aan dat zoveel mogelijk inwoners, die dat op prijs stellen, bij ons gemeentelijk beleid betrokken worden.
Wij zijn niet ideologisch georiënteerd. We geloven niet in het nut van starheid, wel in het stellen van een stip op de horizon. Dat geeft richting en houvast. Een besluit toetsen wij eerst of het bijdraagt aan een duurzame samenleving. Dat is wat we willen, dat zit in ons DNA.
Inwoners zijn in onze ogen het cement van de samenleving. In het kader van initiatieven uit de samenleving verdient het jeugd- en jongerenwerk, vrijwilligerswerk, het verenigingsleven, de ouderen(bonden) en de dorpsplatforms bijzondere waardering en krachtige ondersteuning. Daarbij hoort een financieel gezonde gemeente met tevreden inwoners die van een hoog voorzieningenniveau gebruik kunnen maken.
Met een goed economisch beleid bereiken we een betere leefkwaliteit in de dorpen. Vooral binnen de sectoren natuur, sport, cultuur, recreatie en toerisme liggen kansen. Dat vraagt van de gemeente een proactieve opstelling en het nemen van beheersbare risico’s.
Hoe wij dit doen? We hebben een betrokken, actieve en realistische houding. Wij staan niet roepend aan de kant, maar nemen al 40 jaar onze verantwoordelijkheid. Wij luisteren naar inwoners, smijten niet met gemeenschapsgeld en durven problemen en fouten te benoemen. Wij maken keuzes in het belang van de inwoners waarbij we altijd kijken met onze lokale bril.
Ons programma is realistisch en op hoofdlijnen. Geen boekwerk, maar een weergave van onze denkrichting. Een programma dat ook ruimte en richting geeft aan verbeteringen en veranderingen die vanuit de landelijke overheid op ons blijven afkomen.
Op weg naar zo’n samenleving, zijn we toekomstgericht en kijken we verder dan de gebruikelijke horizon van vier jaar. Een veranderende samenleving én Haags beleid vragen soms om een bijstelling, verandering in keuzes. Daar lopen wij niet voor weg.
Wij zitten vol energie om samen met inwoners deze klus voort te zetten!
GB staat voor realistisch, actief en betrokken. En dicht bij huis. Dit is op hoofdlijnen ons programma, dit is de richting om invulling te geven aan ons motto: ‘Waar je woont, moet het goed zijn’.
Renkum blijft een zelfstandige gemeente, zo houd je de lijntjes met je inwoners kort en komt de identiteit van de zes dorpen goed tot zijn recht. We zijn voor samenwerking met andere gemeenten als dat een besparing van uitgaven of een kwaliteitsslag oplevert. Alleen zo kunnen we een zelfstandige gemeente blijven. Leidt zo’n samenwerking echter tot verlies aan zeggenschap, dan zeggen wij: nee, Renkum blijft Renkum!
GB wil werken aan een begrijpelijke, klantvriendelijke overheid, die zaken niet onnodig ingewikkeld maakt, maar – waar mogelijk – zelfs eenvoudiger. Laat zien wat je doet.
Welzijn bevorderen levert meer op dan zorg leveren of handhavend optreden. Preventie en voortijdig problemen opsporen hoort bij een zorgzame basis. Dit kan alleen door in de samenleving aanwezig te zijn, goed te luisteren en naar ontmoetingsplekken te gaan. Met het versterken van welzijnswerk zetten we in op het voorkomen dat mensen in de zorg belanden, eenzaam worden of niet meer kunnen meedoen.
Wij willen de leefbaarheid van onze dorpen versterken met woningbouw die past bij onze groene kernwaarden. Als enige Renkumse partij focussen wij de komende jaren op bouwen bínnen de bebouwde kom. Senioren- en starterswoningen geven we extra aandacht om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. En we zoeken actief naar oplossingen om ook eigen inwoners een kans te geven een starterswoning te vinden.
Elke dorpskern heeft haar eigen bijzondere karakteristieken. Deze blijven wij optimaal stimuleren. Een sterke dorpsidentiteit heeft aantrekkingskracht op toeristen, recreanten, (horeca)ondernemers en winkeliers. Cultuur, historie, en Airborne vinden wij belangrijk.
We hechten aan ondernemerschap. Inwoners en bedrijven met mooie ideeën moeten ruimte en middelen krijgen hier mee aan de slag te gaan. Dat geldt dus ook voor verenigingen en het vrijwilligerswerk. Sport en cultuur zijn belangrijk voor een vitale samenleving en de onderlinge band. Daar horen goede accommodaties bij. Iedereen moet op een eenvoudige wijze met zijn of haar idee of activiteit aan de slag kunnen. We staan voor eigen initiatief, saamhorigheid en betrokkenheid.
Om onze dorpen een duurzame en leefbare toekomst te bieden, willen we dat overheid, inwoners, organisaties, ondernemers en winkeliers nog beter gaan samenwerken. We vinden dat dit alleen kan wanneer Renkum een zelfstandig bestuurlijke gemeente blijft. Een krachtige gemeente met een transparant, gezond financieel beleid.
GB wil een dienstbare overheid. Niet boven, maar samen met de inwoner! Die houding spreekt ons zeer aan en zo handelen wij ook. Heldere verwachtingen voor inwoners, consequente handhaving van afspraken en strikt optreden bij overlast en overtredingen, hoort daar zeker bij. Want een veilige gemeente hoort bij een prettige gemeente.
Wij geloven in de kracht van samenwerking tussen mensen, organisaties en gemeente waarin onderwerpen als inspraak, goede voorzieningen en behoud van zelfstandigheid, in de komende raadsperiode centraal staan.
Dat is waar wij voor staan, dat is wat wij voor u gaan doen.
Mensen zijn het meest betrokken bij de dingen die ze zelf bedacht hebben. We zien graag dat initiatieven van inwoners daarom meer omarmd worden.
We vinden het belangrijk dat inwoners serieus worden betrokken bij besluitvorming, zowel op gemeenteniveau als per dorpskern. Dorpsgericht werken is hierin de sleutel: de gemeente gaat in gesprek met inwoners en weet dus wat er leeft in de wijken en buurten. De gemeente organiseert deze participatie, en maakt gebruik van de dorpsplatforms en verenigingen. Er worden inloopvoorzieningen georganiseerd.
Goede zorg is belangrijk. Inwoners die hulp en zorg nodig hebben moeten kunnen rekenen op de inzet van professionals. Daarbij mag vrijwilligerswerk niet als vervanging van betaalde zorg worden gezien. Geld dat is bestemd voor zorg moet niet worden opgespaard. We willen de groep die in aanmerking komt voor ondersteunende voorzieningen vergroten, om armoedeval te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. Investeren in bewustwording en preventie in welzijnswerk en zorg is daarom belangrijk.
Wij zetten ons onder meer in voor:
● Het creëren van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
● Armoede wordt vroegtijdig gesignaleerd en waar mogelijk aangepakt. Werken mag niet tot armoede leiden, wij staan voor het motto ‘Werken loont’;
● Het beschikbaar stellen van voorzieningen voor die inwoners met een inkomen tot 150% van de landelijke bijstandsnorm;
● Voorlichting en ondersteuning ter voorkoming van schulden;
● Ondersteuning van mantelzorgers. We willen deze belangrijke groep in hun kracht zetten;
● Het verkrijgen van inzicht in inwoners die in eenzaamheid leven. Met activiteiten waaronder inloopvoorzieningen bereiken we deze groep;
● Maatregelen voor kinderen die opgroeien in een financieel slechte of schrijnende situatie;
● Vroeg- en voorschoolse educatie, zodat álle kinderen met een mogelijke (taal)achterstand beter zijn voorbereid op de basisschool;
● Maatschappelijke stages vanuit het voortgezet onderwijs. Dit willen wij weer oppakken;
● Sport- en spelactiviteiten voor kinderen die niet op vakantie (kunnen) gaan;
● Het openstellen van de gemeentelijke sportparken tijdens schoolvakanties voor ongeorganiseerde sportactiviteiten;
● Soepele vergunningsaanvragen en/of een financiële impuls voor buurtprojecten, verenigings- en inwonersinitiatieven;
● Het behoud van de bibliotheken in Renkum en Oosterbeek en steunpunt Doorwerth;
● Herstart van de Vrijwilligerscentrale;
● Het actief betrekken van inwoners bij de integratie van nieuwkomers in onze dorpen. Nieuwkomers stimuleren we mee te doen in de maatschappij.
Een evenwichtige en rechtvaardige verdeling van de beschikbare ruimte, vraagt om heldere keuzes. Wij vinden het belangrijk dat inwoners op tijd worden geïnformeerd over ontwikkelingen. En worden uitgedaagd of verleid om mee te denken over veranderingen in ruimtelijke ordening, huisvesting en mobiliteit. Wij willen dat inwoners een actieve, inhoudelijke rol krijgen bij de uitwerking van de omgevingsvisie en -plannen.
Initiatieven, die tot verbetering van de leefomgeving leiden, dienen serieus en realistisch te worden beoordeeld en gesteund.
Wij willen de leefbaarheid van onze dorpen versterken met woningen voor een diverse bevolkingsgroep. Woningbouw moet wél passen bij de groene kernwaarden van onze gemeente. Bouwen van seniorenwoningen bevordert de doorstroming; betaalbare (sociale) huur- en koopwoningen zijn noodzakelijk om starters en jonge gezinnen een plek in onze dorpen te geven. Wij leggen de focus op bouwen bínnen de bebouwde kom, niet in het buitengebied.
Wij zetten ons onder meer in voor:
● Focus op woningbouw voor jongeren, jonge gezinnen en senioren. Met name in en nabij de dorpscentra willen we voorrang geven aan appartementen voor senioren en gehandicapten of vormen van samenwonen;
● Actief versnellen van woningbouw op de al bekende bouwlocaties, vlottrekken van stilgevallen projecten;
● Betaalbaarheid, duurzaamheid en levensbestendigheid bij nieuwbouwprojecten;
● Het tegengaan van speculatie op de woningmarkt, onder andere via een zelfbewoningsplicht. Het voorrang geven aan eigen inwoners – daar waar mogelijk – bij toewijzing van zowel huur- als koopwoningen;
● Het vergroten van het aanbod van starterswoningen, sociale woningbouw en levensloopbestendige woningen, met duidelijke prestatieafspraken (ook over doorstroming) met Vivare en de huurdersverenigingen;
● Het snel oppakken van de herinrichting van Doorwerth Centrum en van het dorpsplein in Wolfheze zodra de spoorwegtunnel is gerealiseerd;
● Het meegeven van een duidelijke termijn aan bouwvergunningen: als binnen twee jaar na afgifte nog niet begonnen is met de bouw, verloopt de vergunning;
● De bereikbaarheid van onze dorpen met goed en duurzaam openbaar vervoer, behoud en uitbreiding van de buurtbus;
● Het behouden van gratis parkeren in de openbare ruimte;
● Een evenwichtige verdeling van de verschillende soorten parkeerplaatsen (vrije plekken, blauwe zone, vergunninghouders, gehandicapten en elektrische auto’s mét oplaadpunt);
● Het verbeteren van het onderhoudsniveau van wegen, stoepen, wandel- en fietspaden en openbaar groen; dit draagt bij aan veiligheid en het welbevinden van mensen. Goede afstemming bij (weg-)werkzaamheden tussen gemeente, aannemers en inwoners om extra kosten, overlast en frustratie te voorkomen;
● Structureel tegengaan en verwijderen van graffiti vervuiling;
● Voldoende openbare toiletten en ontmoetingsplekken in de buitenlucht, zoals kleine plantsoenen met zitgelegenheden.
Wij kiezen voor een groene en duurzame inrichting van de openbare ruimte die goed wordt onderhouden. Wij zijn ons bewust van ons eigen handelen en de impact daarvan op onze eigen leefomgeving. We willen samen met inwoners verantwoordelijkheid nemen om de natuur en het cultuurlandschap te beschermen en te verbeteren voor de toekomst. Voor deze uitdagingen zoeken we samenwerking in de regio.
Initiatieven op dit gebied willen we ondersteunen en stimuleren en voor iedereen toegankelijk maken. Wij vinden daarbij een vrije keuze van inwoners om mee te doen belangrijk.
Wij zetten ons onder meer in voor:
● Het zoveel mogelijk aanleggen van zonnepanelen op daken van woningen, appartementen en bedrijfspanden, we zijn terughoudend voor de aanleg van zonnevelden in het landschap;
● Een eerlijk afvalsysteem waarbij inwoners beloond worden voor het inleveren van afval dat geld opbrengt. Wij willen het wekelijks ophalen van GFT in de zomer handhaven en extra gratis momenten voor het inleveren van ‘herfstblad’;
● Verduurzaming van sociale huurwoningen waarbij gemeentelijke partners en beschikbare subsidies worden ingezet;
● Haalbare en betaalbare duurzaamheidsmaatregelen, waarbij inwoners en gemeente naar vermogen verantwoordelijkheid nemen;
● Een sterke uitbreiding van laadpalen in de openbare ruimte en bij particulieren;
● Het vormgeven van dierenwelzijn, samen met lokale partners zoals Avolare;
● Het behoud van een dierenambulance, (financiële) ondersteuning van kinderboerderijen en van het natuurinformatiecentrum Renkums Beekdal;
● Groene wijken en woningen met Eco en hernieuwbare bouwmaterialen;
● Initiatieven ter verbetering van klimaat of natuur, zoals het ontstenen van de openbare ruimte of tuinen, of het realiseren van een buurtboomgaard of pluktuin;
● Een platform voor uitwisseling van duurzame (lokale) initiatieven;
● Het behoud van groene structuren en ‘groene longen’ in de dorpen;
● Het beschermen van de ecologische hoofdstructuur en verbindingszones, vanuit de op te stellen nieuwe omgevingsplannen;
● Versterking van recreatieve verbindingen met de aangrenzende landschappen;
● Duurzaam herstel van beken en sprengen in samenspraak met natuurorganisaties, waterschappen en grondeigenaren;
● Het behoud en het verbeteren van historische landschappen, zoals de Groene Helling, het gebied tussen de Doornenkampseweg en de Bram Streeflandweg te Renkum;
● Het verbeteren van de relatie tussen de Nederrijn, uiterwaarden en de dorpen;
● Samenwerking op het gebied van duurzaamheid met omliggende gemeenten en de Provincie, onder andere via de Regionale Energiestrategie (RES).
Inwoners leren elkaar via kunst- en cultuuruitingen kennen en vinden daar levensplezier in. Dit geldt ook voor sport: het is zowel een bindmiddel als een doel. Kunst, cultuur en sport dragen bij tot ontmoeting, aan gezondheid en levenszin. Het maakt dat inwoners écht onderdeel van onze dorpse samenleving kunnen zijn.
Wij steunen daarom actief initiatieven van inwoners, verenigingen en organisaties op het gebied van cultuur, cultuurhistorie, kunst en sport. Wij zien hierbij een directe relatie met recreatie en toerisme. Kunst, cultuur en onze Airborne geschiedenis zijn een bindmiddel voor inwoners én bezoekers van onze gemeente. Het bevorderen van toerisme geeft een impuls aan de lokale economie en is van directe invloed op het voorzieningenniveau van de dorpen.
Wij zetten ons onder meer in voor:
● De uitnutting van onze unieke ligging aan de Veluwezoom en Nederrijn;
● Het uitbouwen van de positie van Renkum als Airborne- en kunstenaarsgemeente, we bevorderen ook de totstandkoming van een papiermuseum. Museum Veluwezoom kan in het kader van de kunsthistorie naar Oosterbeek verhuizen;
● De ondersteuning van culturele erfgoeddragers (zoals landgoederen) om actief een relatie met recreatie en toerisme te leggen;
● De versterking van samenwerking tussen (sport)verenigingen onderling en scholen;
● Het actief ondersteunen van initiatieven van verenigingen, ook met financiële stimulansen of vrijstelling van het betalen van leges;
● Een ambtelijke loket om verenigingen beter te helpen met een vergunningsaanvraag, of het opstellen van een vereist veiligheidsplan;
● Een transparante, eerlijke verdeling van gemeentelijk budget aan verenigingen;
● Het stimuleren van sport en spel voor álle inwoners met aandacht voor sport in openbare ruimte zoals wandelen, hardlopen, fietsen en mountainbiken. Wij willen voldoende beweegtuinen en speelvoorzieningen, een klim- of speelbos in Doorwerth en aantrekkelijke mountainbike routes met respect voor de natuur;
● Een struinpad langs de Nederrijn van Arnhem naar Wageningen en de aanleg van een fietspad langs de spoorbrug over de Nederrijn in Oosterbeek;
● Het behoud en verdere ontwikkeling van veerpontjes en recreatieve havens zoals bij Heveadorp;
● De beschikbaarheid van dorpshuizen (Kulturhus) of trefpunten en voldoende ruimtes voor culturele activiteiten;
● Het ontwikkelen van een cultuur- en evenementenagenda en het aantrekken en ondersteunen van openbare (nationale) culturele activiteiten;
● Een vaste voorziening voor hedendaagse kunstenaars uit onze gemeente, eventueel gecombineerd met (maatschappelijke) organisaties zoals Scarabee, of buitenschoolse opvang;
● Kunst in de openbare ruimte van kunstenaars die hier wonen en werken;
● De ontwikkeling van een duidelijk monumentenbeleid waarbij wordt bezien welke historische gebouwen als beschermd dorpsgezicht kunnen worden aangemerkt;
● Het instellen van een Gemeentelijk Cultuurfonds waar inwoners schenkingen in kunnen storten en het opstellen van regels hoe om te gaan met de inkomsten;
● Een onderzoek naar een bepaalde vorm van herstel van de contouren van Kasteel Grunsfoort te Renkum. Eventueel gecombineerd met een passende klimtoren in of bij het Renkums beekdal.
GB wil een versterking van samenwerking tussen gemeente, winkeliers en ondernemers voor een gezonde bedrijvigheid in onze dorpen. Samenwerken is meer dan ooit relevant. Geef zowel inwoners als ondernemers meer inspraak. Betrek winkeliers en ondernemers om de bedrijvigheid aan te jagen.
De gemeente dient een actief economisch beleid te voeren en de rol van aanjager nadrukkelijk op zich te nemen. Voor levendige dorpen willen wij dat gemeente, winkeliers en ondernemers(verenigingen) worden verbonden door een actieve en zichtbare bedrijfsfunctionaris.
Laat ondernemers ondernemen en geef winkeliers meer ruimte.
Wij zetten ons onder meer in voor:
● Dorpskernen met een ideale mix van winkels, woningen, horeca, zorg, cultuur en recreatie waar inwoners, ondernemers en bezoekers gelukkig van worden. Dit streven pakken we op vanuit de Omgevingsvisie en de onderliggende omgevingsplannen;
● Schone bedrijvigheid (inclusief industrie) met strikte naleving van verleende vergunningen. Consequent optreden bij overlast en in gesprek blijven over acceptabele oplossingen;
● Een gevarieerd winkelaanbod waardoor de levendigheid en aantrekkelijkheid in de winkelstraten wordt vergroot, in het dorp Renkum bevorderen wij bijvoorbeeld de komst van een discountsupermarkt en horeca bij de Veerstoep;
● Winkelgebieden met een zeer lage regeldruk (free-zones) om de leegstand met een gerichte aanpak te verminderen;
● Een leegstandverordening om eigenaren van winkelpanden te stimuleren op een creatieve manier om te gaan met de (ver) huurprijzen;
● Het bevorderen van werkgelegenheid door samen met ondernemers, zzp-ers en winkeliers kansen te ontwikkelen met een actieve verbindende rol vanuit de gemeente;
● Een ondernemersvriendelijk beleid: vergunningen voor activiteiten vereenvoudigen, flitsvergunningen mogelijk maken en onnodige regelgeving opheffen;
● Het ondersteunen van ondernemers en winkeliers die het moeilijk hebben, ook als de landelijke Corona steunpakketten afgelopen zijn;
● Één marktorganisatie voor alle dorpskernen. We willen de ambulante handel daarmee sterker maken;
● Microfinanciering voor lokale startende ondernemers en maken daarbij gebruik van lokale initiatieven en subsidiemogelijkheden;
● Een gemeente die de voorkeur geeft aan zaken doet met partners, bedrijven en leveranciers, die lokaal gebonden zijn en/of aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doen, zonder dat prijs-kwaliteit daarbij onder druk komt;
● Aandacht en promotie van streekproducten.
Veiligheid is in toenemende mate een belangrijk thema in onze samenleving. Wij zien een afnemend gezag van de overheid en een groei van de individualisering. Onbegrip voor besluiten van de (lokale) overheid leidt tot verharding. Het maakt dat inwoners een verschil ervaren tussen zich veilig voelen en daadwerkelijk veilig zijn.
Feitelijke bedreigende (verkeers)situaties, de openbare verlichting voor een goede zichtbaarheid van de omgeving, intimidatie, inbraken: het zijn herkenbare punten. Maar ook het ervaren van onveiligheid in onze woon- en leefsituatie door misdrijven, overtredingen of ernstige overlast is een belangrijk onderdeel van onze veiligheid.
In Renkum besteden we nadrukkelijke aandacht aan het bevorderen van onze veilige leefomgeving en stimuleren we inwonersinitiatieven om de buurt veiliger te maken.
Wij zetten ons onder meer in voor:
● Een veilig leef- en woonklimaat: voldoende wijkagenten zichtbaar in alle dorpen en voldoende straatverlichting waar het nodig is voor een veilig gevoel op straat;
● Het voeren van campagnes gericht op inbraak- en brandpreventie. Wij willen een actieve ondersteuning van buurtpreventie-initiatieven zoals WhatsApp buurtgroepen;
● De consequente handhaving van verleende vergunningen en strikt optreden bij overlast en overtredingen;
● Terugdringen van sociale onveiligheid, eventueel door wijkcoaches in te zetten;
● Een effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling;
● Gastlessen, verzorgd door de politie op onderwijsinstellingen over loverboys of online fraudes;
● Het betrekken van (natuur)organisaties om overlast door dieren te beperken;
● De invoering van Keurmerk Veilig Ondernemen in de winkelgebieden van gemeente Renkum. Dit in samenwerking met ondernemers, gemeente, politie en brandweer;
● Het oppakken van onveilige verkeerssituaties: knelpunten met inwoners en verkeerskundigen analyseren en veilig maken, bijvoorbeeld door het instellen van 30 km-zones met bijpassende weginrichting en meer ‘slimme’ zebrapaden;
● Het weren van structureel industrieel, zwaar vrachtverkeer uit dorpskernen en woonwijken: alleen bestemmingsverkeer is welkom;
● Terugdringen van doorgaand verkeer in Oosterbeek, bijvoorbeeld via een ontsluiting vanaf de Diependalseweg naar de Amsterdamseweg (in overleg met Arnhem); een afslag voor vrachtverkeer op de N225 richting de uiterwaarden van de Nederrijn om Kievitsdel te ontlasten; maatregelen om sluipverkeer te voorkomen van Bennekom naar Heelsum en vice versa;
● Veilige fietspaden waarbij speciale aandacht uitgaat naar (donkere) fietsroutes richting sportparken en routes voor schoolgaande jeugd;
● Een integrale visie “ Veilig fietsen”, waarbij wordt ingezoomd op alle betrokken beleidsvelden fiets, fietspaden , het leefbaar houden van wijken en buurten, verkeersveiligheid, mobiliteitsmanagement en gezondheid van inwoners.
Wij staan voor een zelfstandige gemeente. Tevens zijn we voor transparante besluitvorming zowel op dorps- als gemeentelijk niveau. We willen meer ruimte geven aan inwonersinitiatieven. Verbeterde inspraak en open, tijdige communicatie zijn vereisten om vertrouwen te ontwikkelen.
Wij willen successen delen met inwoners. We streven naar een gemeentelijke organisatie die samenwerking zoekt met inwoners en ondernemers waarbij lokaal maatwerk het uitgangspunt is.
We willen zo efficiënt mogelijk besturen zodat de gemeentelijke organisatie in staat is haar taken voor haar inwoners maximaal te kunnen uitvoeren. Een solide begroting en transparant gebruik maken van de aanwezige financiële reserves hoort daarbij.
Geld is geen doel maar een middel en onze middelen moeten worden ingezet ten gunste van onze inwoners. Toekomstige overschotten kunnen en moeten gebruikt worden voor uitvoering van beleid voor de inwoners en de door hen ingebrachte initiatieven.
Wij zetten ons onder meer in voor:
● Samenwerkingsverbanden die meerwaarde creëren voor onze inwoners en waar mogelijk kosten besparen. Wij vinden het belangrijk dat de meerwaarde voor de dienstverlening en de kosten op de lange termijn, duidelijk zijn;
● Ondersteuning van initiatieven die zonder een gemeentelijke bijdrage niet van de grond komen. Wij willen duidelijke en transparante subsidieregelingen en heldere regels voor cofinanciering;
● De actieve ondersteuning van inwoners, ondernemers en organisaties door het intergemeentelijk subsidiebureau bij het verwerven van subsidies bij de Rijksoverheid, de Provincie, de Europese Unie en financiële fondsen;
● Het opstellen van een notitie over de impact van specifieke lokale belastingen. Wij willen inzicht hoeveel geld bij welke inwoners, organisaties en bedrijven wordt opgehaald en hoe dat wordt ingezet;
● De optimalisatie van een transparant overzicht van de gemeentelijke financiën en inzicht in gemeentelijke kosten;
● Een sluitende begroting en een meerjarenbeleidsplan voor 4 jaar, dat elk jaar wordt geëvalueerd. Wij willen voorkomen dat er ad hoc beleid wordt gevoerd. Onze gemeente moet voorspelbaar en betrouwbaar zijn;
● Tactisch grondbeleid waarmee voorzieningen kunnen worden gerealiseerd die (nog) niet door de particuliere sector worden ontwikkeld;
● Besturen met 3 full-time wethouders in plaats van de huidige 4 om kosten te besparen. Voor de wethouders wordt een heldere profielschets opgesteld;
● Wethouders met duidelijke aandachtsgebieden waardoor zij makkelijker benaderbaar zijn voor inwoners en organisaties. Wij willen bijvoorbeeld Ouderenbeleid specifiek toewijzen aan de portefeuille van een wethouder;
● Het onderzoeken van de wenselijkheid en haalbaarheid van een gemeentelijke ombudsman;
● Een gemeente die staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Wij willen dat met gemeentelijke partners en leveranciers afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de mogelijkheden van social return;
● Altijd openbare raadsvergaderingen en -bijeenkomsten, tenzij wettelijk niet mogelijk. Wij willen dat inwoners actief worden geïnformeerd over, de nog te nemen en de uiteindelijk genomen, besluiten.