Inwoners halen de politiek uit dorpscentrum

[vc_row][vc_column][dfd_heading subtitle=”” module_animation=”transition.expandIn” delimiter_settings=”delimiter_style:solid|delimiter_width:80|delimiter_height:1″ undefined=”” title_font_options=”tag:h2″ subtitle_font_options=”tag:div”]Doorwerth[/dfd_heading][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”50″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Doorwerth staat te boek als een boodschappendorp.

Het overdekte winkelcentrum en de dierenwinkel, met om de hoek een doe-het-zelfwinkel, trekt veel bezoekers. En toch krijg je regelmatig van toeristen die door Doorwerth fietsen de vraag: “Mag ik u wat vragen, waar is het centrum?” Het klopt: Doorwerth mist een gezellig en aantrekkelijk dorps-hart. Het dorp is in verschillende periodes, metwisselende visies, opgebouwd en mist een logische samenhang én dus een echte dorpskern…

Natuurlijk kan vanuit de gemeente en de politiek een besluit worden genomen over het inrichten van een herkenbaar, leefbaar centrum van Doorwerth. De inwoners zélf kunnen dat echter veel beter! Die ruimte is aan inwoners gegeven en dat heeft de gemeente geweten: zeer druk bezochte avonden om samen ideeën uit te werken in de vorm van allerlei workshops.

GB-lijsttrekker Daniëlle van Bentem, wonend in Doorwerth: “Het leefde én leeft enorm onder de inwoners. En het mooiste: de inwoners halen de politiek eruit. Ze komen samen tot creatieve en mooie ideeën, ze willen het beste voor hún dorp. Zo hoort het te gaan. We moeten veel meer de kennis van onze inwoners gebruiken en niet alles alleen maar vanuit een gemeentehuis bedenken”.

GB wil een gemeente die laat zien wat ze doet en inwoners actief betrekt. Heldere en tijdige communicatie hoort daar zeker bij.

De Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij is nauw betrokken geweest bij de planvorming. Directeur Frank van Dussel: “De participatiesamenleving is wel het beste te omschrijven als het samen dansen van inwoners en overheid. Dat vraagt om een beetje lef en durf. Je doet het samen, soms leidend, soms volgend. Maar hoe dan ook moet je de ander meenemen. Let’s dance!”

Centrumplan Doorwerth is een landelijk voorbeeld geweest voor de manier waarop plannen in een gemeente aangepakt kunnen worden. “Daar kunnen we trots op zijn”, zegt Daniëlle van Bentem. “Maar die plannen moeten nu wel leiden tot actie. Dit proces duurt al lang en de inwoners zijn nu echt wel toe aan dat mooie dorpshart!”[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”50″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][dfd_single_image image=”23038″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row]