De begroting is aangenomen en GemeenteBelangen(GB) is blij dat lokaal beleid in stand blijft na de bezuinigingsvoorstellen in juni dit jaar. De gemeenteraad heeft afgelopen half jaar een intens traject doorgelopen om de moeilijke financiële situatie het hoofd te bieden. Een sluitende begroting is van belang om zelfstandig te kunnen blijven en niet onder toezicht van de provincie te komen. GB vindt het heel belangrijk om de financiële huishouding goed op orde te hebben, met name in een onzeker tijd waarin we nog niet weten hoe de bezuinigingen uitpakken. Allerlei maatregelen hebben geleid tot een begroting die degelijk is met voldoende reserves en een klein buffertje voor het lopende jaar. En het belangrijkste; veel voorzieningen in onze prachtige gemeente blijven overeind.
Met name de enorme verhoging van de OZB is voor GB een moeilijke discussie geweest. Een reserve aanleggen ten koste van de huiseigenaren was voor ons geen gemakkelijke keuze. We zijn nog steeds van mening dat ook in de gemeentelijke organisatie efficiënter kan worden gewerkt en een besparing kan worden gevonden. Komende maand gaat de raad hierover in gesprek met het college. Nu de begroting er ligt begint het echte werk!
Krachtige dorpen
GB staat ervoor dat onze dorpen in hun kracht worden gezet. Dat er ruimte is voor ondernemers en lokale initiatieven en dat mensen zich gestimuleerd voelen om mee te doen zodat er zo min mogelijk geleund hoeft te worden op de lokale overheid. Wat een gemeente past is een coördinerende rol waar kennis en informatie met elkaar gedeeld kan worden. Zo heeft het project “Renkum onderneemt”, al mooie resultaten geboekt in de aparte dorpskernen. “Mooi om te zien hoe ondernemers zich met elkaar verbinden en zo een bloeiend ondernemersklimaat te realiseren”, zegt Danielle van Bentem trots. “En dat is goed voor de dorpen”.
Net als het project Renkum doet! waarbij vrijwilligersclubs de gelegenheid krijgen hun eigen project te presenteren en hier een bijdrage voor te ontvangen. Niet de gemeente maar de inwoners zelf gaan over de verdeling van de subsidies.
Renkum blijft zich inzetten voor ondernemers, toerisme en recreatie en kunst en cultuur
GB heeft zich ingezet om lokaal beleid te behouden voor Renkum. We willen niet alleen een loket van Den Haag zijn maar ons eigen beleid kunnen voeren. De voorgenomen bezuinigingen op recreatie en toerisme, economie, kunst en cultuur waren GB de reden om een verhoging van de toeristenbelasting voor te stellen en deze als doelbelasting in te zetten voor deze sector. Verdween de toeristenbelasting eerder in de grote pot van algemene middelen, op deze manier wordt zeker gesteld dat er altijd budget is voor de eigen Renkums beleid. We zijn blij dat ons voorstel hiervoor unaniem aangenomen is.
Clubhuizen en ondernemers minder hoge belasting voor eigen pand
Een voorgenomen verhoging van 40 procent voor eigenaren van panden die geen woning zijn, heeft GB ongedaan kunnen maken in de raadsvergadering over de begroting afgelopen woensdag. Het gaat dan om panden van ondernemers, maar ook bijvoorbeeld clubgebouwen van verenigingen en andere maatschappelijke organisaties.
Bijna unaniem stemde de raad in met ons voorstel om de verhoging met de helft te verminderen. Nog steeds is de verhoging fors en we hebben dan ook afgesproken om met elkaar te monitoren wat de gevolgen zijn komende tijd en wat er mogelijk is om bedrijven en organisaties die hierdoor in de problemen komen te ondersteunen.
Lokale democratie uit de gevarenzone
GB vind het van uitermate groot democratisch belang, dat er middelen beschikbaar blijven voor scholing en ondersteuning van fracties. Sterker nog, “we zullen de komende tijd campagne moeten gaan voeren om het raadswerk te promoten en mensen vinden die de democratie een warm hart toe dragen”, zegt Annemiek Nijeboer. Dit om de lokale belangen van onze inwoners te kunnen blijven vertegenwoordigen. Gelukkig hebben we de voltallige raad ervan kunnen overtuigen dat het budget voor de fractie- en scholingsgelden blijft bestaan.